2015. szeptember 24., csütörtök

Kocsiszín utólagos hőszigetelése 1. avagy itt a pulykák is repülnek

(„Nem repülhetsz a sasokkal, ha pulykákkal kapirgálsz."  (Brian Tracy))



Szeretnénk egy paraszt ház élhető házzá alakításáról beszámolni.
 Az élhető ház filozófiáját pontosítanánk, kiegészítenénk az elmúlt években tapasztaltak alapján: A felhasznált anyagok mennyiségét az építés szerszám, és gép igényét minimális szinten szeretnénk tartani, a kézi munka megtanulása, és erő igénye "gyerekjáték"legyen.
Ha érdekel, jönnél kalákázni, hívj fel: 06 20 233 0150. Helyszín: Dél-Buda környéki településen
  
Van egy kőből épült kocsiszín, már az ajtaját is elvitte a szél.Ezt hőszigeteljük szalmabálával.





A hátsó kőfal a telekhatáron kívülről félig földbe süllyesztve, ennek hőszigetelése kizárt.Előtte egy keskeny fűtetlen tárolót alakítunk ki, és ennek válaszfala lesz hőszigetelt bálafal.Az oldalfalat átvágva a válaszfal külső szigetelésként folytatódva öleli körül az első helységet.








A válaszfal és a bejárati ajtó alapjait betonrétegek közötti XPS szigeteléssel látjuk el, így választjuk el a belső és a  külső talajt.








Kis képzelő erővel a fűrészelt fenyő anyagok és a donga boltozat vasai, mogyoróval, fűzzel, vagy bambusszal helyettesíthetőek.
A függőleges tartókat a betonból kiálló "talpszelemenhez"rögzítjük.További rögzítések a képeken, és szőlőkarók födémgerendaként.








Kicsit látszik, először dupla váz közé terveztük beszuszakolni a bálákat, hát az nem gyerekjáték, a váz felét lebontva a kötözést tökéletesítve élhetőbb megoldást találtunk.

Ahogy a kontár süllyeszt:





 A bálák a falban, a födémben a vázhoz rögzítettek és egyben teherhordóak, így takarékoskodhatunk a vázzal. A bálákat bálazsinórral keresztben a vázhoz varrjuk, a " talpszelemenhez"huzatjuk spaniferekkel, majd ezt a helyzetet varratokkal vázirányban is kötözzük. 






Ezt dologidőben ne csináld utánunk. Laza félrepréselt bálákat kaptunk ajándékba. Két hét kísérletezés után, működik a saját konstruálású bálaprés, mellyel a hibák kiküszöbölhetőek ,és némi átalakítás után " iglu kockákat"is készíthetünk vele.Figyelmedbe ajánljuk az áttételes zsinórok képét, amit máshol is sokszor alkalmazunk. 










Nagyon ijesztő volt amikor néhány hét után átrakva a bálákat némelyikben öklömnyi barlangokban gyászbogarakat találtunk, melyek az internet szerint szalmával táplálkoznak.Később rájöttünk, a rosszul kicsépelt búzát begyűjtő hörcsög ? rágta  a barlangokat, a bogár csak beköltözött és minimálisan folytatta a pusztítást.



Eddig jutottunk, a munka hetente csütörtöktől vasárnapig  folytatódik.

Közben néhány bála még a helyére került.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése